Camera keuze

Welke Camera 

 

Full frame of APS-C ?

 

Welke is de de juiste camera voor landschaps- en natuurfotografie.
Een landschapsfotograaf zal vaak de voorkeur geven aan een full frame camera vanwege het feit dat een groothoeklens zich ook werkelijk een groothoek is zoals in het analoge tijdperk. Ook vanwege de meestal hogere resolutie en de daarbij behorende fraaie detaillering.
Maar we hebben de laatste jaren gezien dat fabrikanten nu ook in staat zijn om APS-C camera’s te maken met een hoge resolutie en  zeer weinig ruis die dicht in de buurt komen van de beeldkwaliteit van een full frame camera en bovendien vaak aanzienlijk goedkoper en vaak compacter zijn. Andere aspecten die belangrijk zijn bij je keuze:  het kopen van een full frame camera heeft alleen zin als je deze ook gaat gebruiken in combinatie met de beste lenzen.  Het is zonde om een camera aan te schaffen met een resolutie van 22 of nu zelfs 50! miljoen pixels als je er een goedkope (slechte) lens op gaat zetten die niet in staat is om die resolutie ook daadwerkelijk te gebruiken.
Vraag je van te voren af wat wil ik graag fotograferen ? Fotografeer je graag actie onderwerpen zoals vogels in vlucht of een rennend wild, dan kan een camera die 5 á 6 beelden per seconde het  verschil maken. Ook het hebben van een snelle goedwerkende  autofocus (ook afhankelijk van de lens) is dan  een vereiste.
Voor een landschapsfotograaf zijn deze snelle eigenschappen niet echt nodig en is er maar één ding belangrijk; het hebben van een zo groot mogelijke sensor die zo veel mogelijk details kan vastleggen met zo weinig mogelijk ruis. Zelfs een selle autofocus hebben we niet nodig, aangezien we toch vaak handmatig scherp stellen.

Canon_EOS_5D_Mark_IIIFULL SIZE

canon_300dAPS-C

Als je voor de keuze Full Frame of APS-C staat moet je je ook afvragen, wat heeft de allerbeste beeldkwaliteit voor zin, als je vooral hobby-matig fotografeert en je je foto’s met name op je monitor of internet toont. En ook geen hele grote prints laat maken. Hou dus rekening bij je keuze welke output je foto’s gaan hebben.
Wat heb je dan aan die dure, hoge resolutie camera? Steeds meer mensen zien hun foto’s voornamelijk op digitale media zoals tablets of een lcd scherm. Er wordt  minder groot geprint. En dat betekent dat foto’s vaak ‘gedownsized’ worden en in een veel lagere resolutie getoond worden. Zaken als detaillering, scherpte etc. zijn dan veel minder zichtbaar en dus ook minder belangrijk. Iets dat haaks staat op de  voortdurende megapixel race.  Voor professioneel drukwerk of tentoonstellingen in galerieën  is het natuurlijk een heel ander verhaal.
Full frame of APS-C, snel of langzaam, aan een paar eisen moeten ze voldoen. Uiteraard moeten ze een stootje kunnen hebben. .Landschapsfotografie vindt buiten plaats in weer en wind en je camera moet zo goed mogelijk beschermt zijn tegen stof , regen en vocht. Daarnaast moeten ze het over een grote zoeker beschikken die over een 100% zoekerbeeld weergeeft.
En een systeemcamera dan? Het four-thirds of ‘mirrorless’ systeem? Dat zou niet mijn eerste keuze zijn, vanwege de beperkte zoekers. Deze camera’s maken op het ogenblik wel een inhaalslag, de opnamechip wordt steeds groter. Het grote voordeel zit in het gewicht, maar als je er een lichtsterk objectief opzet is de balans vergezocht ! Voorlopig blijft de spiegelreflex camera voor landschapsfotografie de beste keuze.